Dienstag, 15. September 2015

Fiskeri og søfartsmuseet i Esbjerg – 11.09.2015

Idag var vi i Fiskeri og Søfartsmuseet i Esbjerg hvor vi fik undervisningen af museeums formidler Asbjørn Holm i hvad de foretager sig af i museet.
Han fortalte at de ikke var et almindeligt museeum  da man her gerne må opleve og sanse. Både med levende, men også med døde dyr.
Døde dyr bruger de hyppigt til forskningen eller de bliver udstoppet og nogen døde, men især levende dyr bruges til undervisningen på museeet med de børnehave-/ skolegrupper der kommer på ekskursion.

Museet vægter Natur og kultur højt dvs. At de de viser hvordan fiskeri har udviklet sig i løbet af tiden og viser hvad man alt kan fange i danmarks haver.  Opdateringen af nye udstillinger sker løbende. Nyeste udstilling er Mærsk-udstillingen.

Desuden bliver der tilbudt et stort omfang af aktiviteter til børnene, da dette er vigtig at børnene selv sanser, erfarer og oplever for at lære.  De tilbyder disektion af fisk og andre dyr, tilberede deres egen fisk,  teater med børnene omkring havet/ havbund, vadevandring, på sejlads med fiskekutter mm.
Derudover fortalte han også, at det var vigtigt, hvordan vi som pædagoger er omkring dyrene. Hvis vi gerne vil haveat børn skal få et godt forhold til naturen og  dyrerne, så er det vigtigt, at vi ikke udviser nogen form for frygt eller lign., da børnene hurtigt opfanger dette, og selv også bliver bange for dyrene, så vores opgave som pædagoger, at give dem et godt forhold til naturen og til dyrene, så vi skal være et godt rollemodel.


Efter den lille undervisning gik vi ind ved siden af i laboraritoreit hvor der stod en bakke med 2 dyr i et aktivt dyr og et dyr som ikke er så aktiv:


Edermitkrebs som lever i tomme sneglehuse, hvilket den skifter flere gange om året. Den lever af rådende dyr og små havbundsdyr.


Tangborren også kaldet fro sø pindsvin. Den hat spidse pigger og lever af alger, muslinger, rurer, snegle mm.

Derefter lavede han et lille forsøg som han også tit laver med besøgs grupper. Han stille 2 akvarier på bordet.


Han spurgte os havd der var i den ene,det lignte som om den var tom men under gruset gemte der sig en rødspætte. Dens kendetegn er øjnenen er foroven, den er flad og har orange prikke på ryggen.
Den er hvid nedefra og har en lille mud med tyk læber. Den skifter sin farve alt efter bundens farve og struktur og den lever af muslingerog borsteorme.



I det andet akvarier var der en ulk. Dens kendetegn er det store og brede hoved og den har en meget stor mund med pigge og benjnuder. Den skifter farve alt efter undergrundes farve eller struktur. Ligger for det meste på lur efter krebsdyr eller små fisk.


Derefter havde 15 min til selv at gå rundt og opdage de forskellige dyr der er i de akavarier i museet.

     


Så gik turen videre til vadehavscentret i Ribe. 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen