Montag, 21. September 2015

NATURFAGLIGE OVERVEJELSER – Dyrholdsopgaven

Udbredelse af Hvepsederkop:
Hvis man går 50 år tilbage i tiden var hvepsedderkoppen ikke spredt endnu og meget sjældent at se kun i sydeuropa, men nu er den udbredt i hele Europa, Nordafrika og noget af Asien.1992 blev den set for første gang og 2001 blev det ”edderkoppen of the year”.

Levested af hvepseederkoppen:
Hvepseedderkoppen stiller særlige krav til deres levesteder. Den foretrækker solrige og åbne naturtyper med  højt gras. Herudover er også en høj tæthed af deres vigtigste foder - Græshopper – er nødvendigt. I intensivt anvendt græsarealer kan de derfor ikke fodfæste sig. I de fleste tilfælde er det fundet på artsrige , omfattende enge.

Hvepsederkoppens udessende/farlig for mennesker?:
Hunnen er 11 til 15 mm stor og hannen er 4 til 5 mm stor. Hunnen er letgenkendelige på sine markante gule, sorte og hvide striber på bagkroppen som ligger til grund for navnet. Forkroppen er nærmest sølvfarvet. Hannen er svagt brunlig og ligner ikke hunnen.
( her kan man tydelig se forskellen på hannen og hunnen, samt kernen af hunns net. )

På trods af deres størrelse og misvisende navn hvepsedderkop er de ikke farligt for mennesker. Deres munddele kan ikke bryde gennem menneskehud i almindelighed. Men hvis de føler sig truet kan de godt komme til at bide en, i de tynde hudlag, dette føles som et hvepse stik og er ikke farligt!

Spindbygning og fange af føde:
Hvepseedderkoppen spinder et spiral spind ved solopgang eller solnedgang, så hvepseedeerkoppen er dag og nat aktiv, 10 – 20 centimeter over jorden i højt græs. Der er oftest et zigzag mønster i spindet som kan have mange udformninger. Zigzag mønstret kaldes for stabilimentum og er oprindeligt troet at skulle stabilisere spindet, men nye teorier peger i retningen på enten lokketekniker til byttedyr eller kamuflage mod rovdyr.

Når et byttedyr er fanget i spindet vil hvepseedderkoppen hurtigt spinde det ind i silke og bide det for at sprøjte en paralyserende gift ind sammen med enzymer der opløser byttet så den senere kan drikke saften fra den. Desuden får hvepsedderkoppen noget at drikke ved solopgange når det er tåget endnu så slikker den tåget fra sin krop.

Parring:
Hannen ses tit  sidst i august og i starten af september da parringen finder sted her i hunnernes spind. Da hannen er meget mindre end hunnen må den være forsigtig for ikke at blive spist. Hannen venter tæt på spindet til hunnen har sit hamskifte, hun er herefter kønsmoden og hannen udnytter at hendes kæber er bløde efter hamskiftet.
Hannen efterlader den ene af sine to palper med sæden oppe i hunden, han kan derved kun befrugte to hunner i sin levetid, han efterlader palpen for at forhindre at andre hanner kan parre sig med hende. Op mod 70% af hannerne bliver spist af hunnen få sekunder efter parringen har fundet sted.
Forskning har vist at hannen foretrækker jomfruer og han kan skelne mellem hunnerne på deres dufte, jomfruerne udsender feromoner.
Hvis hunnen er befrugtet opfylder sig hendes bagdel med masser af æg. Først i september spinder hunnen et brunt ægspind af form og størrelse som en valnød. Hvilket hun foretager sig i natten da dette kan vare op til 5 timer. Hunnen lægger er 1 cm stort gult æg i ægespindet, hvor der ligger indtil 400 æg. Hun spinder hvid spind for at ægespindet kan holde i at hænge i luften og det brune spin er der for at kunne regulære varmen, så det godt beskyttet. Æggene klækkes i løbet af 4 uger og ungerne overvintrer i ægspind.



Terrariets indretning

af hvepseedderkoppen 

Jeg har en kvindelig hvepsedderkop og jeg har indrettet mit terrarie med høj gras i den ene side, hvor hvepseedderkoppen kan gennem sig og bygge sit net, ligesom i deres normale omgivelse det lever i.  Så har jeg lagt sten, jord og et stykke træ på den anden side. Desuden har leg sat 2 grashopper med ind til den den mindre grashoppe har edderkoppen allerede suget ud, men med den anden grashoppe lever hun i fred, allerede hele froløbet igennem.



    
Her ses grashoppen som lever sammen                                Min hvepsedderkop i terrariet hvor det har med min hveoseedderkop                                                        bygget sit net.      


økosystem:
Mange føler ved det blotte syn af en edderkop frygt og generthed og kan næsten ikke tro formentlig, at disse dyr møder en god sag: edderkopper spiser insekter - og masser af dem. De spiller derfor en meget vigtig rolle i vores økosystem , fordi edderkopper ikke kun begrænser antallet af irriterende myg og fluer i huset, men også de skadedyr i haver og marker.

Så hvis man knuser alle edderkopper vil der i løbet af et år opstår et 10-15 cm dypt lag af insekter i vores natur. Edderkoppene r derfor et vigtig dyr i hvores økosystem. Til at nedbryde overfloden af insekter. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen